AIWARENESS @Garanti BBVA Etkinliği Gerçekleşti
Garanti BBVA'nın ev sahipliğinde düzenlenen AIWARENESS etkinliği, Yapay Zeka (YZ) teknolojilerinin günümüzdeki durumunu ve gelecekteki potansiyelini mercek altına aldı. "Üretken Yapay Zeka, Finans ve İş Dünyası" temasıyla gerçekleşen etkinlikte, alanında uzman konuşmacılar bir araya gelerek değerli görüşlerini paylaştı.
Garanti BBVA Mühendislik Hizmetleri ve Veri Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz'ün açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Kuruöz, Garanti BBVA'nın yapay zekâ alanındaki vizyonunu özetledi. Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ile birlikte hayata geçirilen Türkiye Blişim Vakfı ve Türkiye Yapay Zeka Platformunun (AITR) teknoloji ve bilişim dünyasındaki çalışmalarına dikkat çeken Kuruöz, Garanti BBVA ile AITR arasındaki iş birliğinin değerini vurguladı.
Açılış konuşmasının ardından İlker Kuruöz, sahneyi AITR Eş Genel Başkanı Prof. Dr. Altan Çakır ile Garanti BBVA Teknoloji Veri ve İleri Analitik Genel Müdür Yardımcısı Ali Özgür Tüzemen'e bıraktı. İkili gerçekleştirdiği sohbette, üretken yapay zekânın finans ve iş dünyasındaki etkileri, oluşturacağı kırılım ve geleceğe dair bilgiler verdi.
"Hızlı Bir Değişim ve Gelişim Söz Konusu"
Özgür Tüzemen, 2017 yılında hayata giren dönüştürücü algoritmaların tüm dünyada yeni bir dönemin başlangıcına, büyük değişimlere işaret ettiğini vurgularken, bunların tam anlamıyla etkisinin Open AI GPT4 lansmanıyla birlikte hissedildiğini söyledi. Tüzemen, “Bunun ardından çok farklı algoritmalar, çok farklı büyük dil modelleri ve uygulamalar hayatımıza hızlı bir şekilde girmeye başladı. Yapay zekâ ekseninde inanılmaz hızlı bir değişim ve gelişim söz konusu. Olmaz dediğimiz birçok konu olur hâle geliyor, çok zor olur dediklerimiz yapılabiliyor, uzun zaman alır diye düşünülen birçok projeyi de bir anda karşımızda görebiliyoruz. Biz de Garanti BBVA olarak bu denli hızlı bir değişim ve dönüşümün içinde, hem kendi iş yapış biçimlerimizi hem de müşterilerimize dokunduğumuz, deneyimi daha iyi hale getireceğimiz noktalarda bu yeni teknolojilerden, algoritmalardan yararlanmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.
Yapay zekâ algoritmaları ve bulut teknolojilerinin finans sektöründe kullanımıyla ilgili olarak Özgür Tüzemen, “Bankacılık sektörü olarak regülasyonlar gereği bulut teknolojilerini kullanabileceğimiz alanlar, veriyi işleyebileceğimiz alanlar, teknoloji odaklı diğer sektörlere göre nispeten daha sınırlı. Kamuya, herkese açık veriyi işleme, bu noktalarda buluta dayalı yapay zeka uygulamalarını kullanma konusunda bir kısıtımız bulunmuyor. Ancak tabi ki müşteri verileri, finansal bilgiler söz konusu olduğunda bu tip platformları kullanamıyoruz. Diğer taraftan sadece Türkiye’ye özel değil, dünyanın birçok ülkesinde regülasyonlar gereği uygulandığı üzere, kredi
değerlendirme süreçlerinde de bir miktar muhafazakâr hareket etmek durumundayız.” diye konuştu. Tüzemen ayrıca Garanti BBVA’nın hayata geçirdiği “Sorumlu Yapay Zekâ” stratejisi hakkında da bilgiler verdi.
"Veri Odaklı Bir Gelecek"
Hızla gelişen dijital dünyada, verilerin modern kuruluşların en kritik iş başlıklarında biri olduğunu belirtin Prof. Altan Çakır, etkin veri yönetimi, veri kalitesi, bütünlüğü, takip edilebilirlik ve güvenliğini sağlamak için prosedürler ve standartlar oluşturan güçlü bir veri yönetişimi öneminden bahsetti. Veri hacmi ve karmaşıklığı arttıkça, veri sahipliğinin ve sorumluluğunun etki alanlarına dağıtıldığını belirten Prof. Çakır, takip edilebilir, süreçler arası takip edilebilir bir yaklaşımı teşvik eden veri ağı mimarisi önemini belirten akademik önerileri ele alan kısa konuşmayı katılımcılara gösterdi.
Veri ağının temelini, yazılım modellerinin gerçek dünya iş etki alanlarıyla uyumunu ele alacak bir metodoloji olarak önemine işaret eden Prof. Çakır, alan odaklı tasarımın (DDD), veri mimarilerinin iş dili ve süreçlerinin ortak bir şekilde anlaşılmasını teşvik ederek teknik ve teknik olmayan paydaşlar arasında daha iyi iletişim ve iş birliğini kolaylaştıracağını belirtti. Bu bağlamda, üretken yapay zeka, veri ürünlerinin oluşturulmasını otomatikleştirmede ve hızlandırmada, veri kataloglarını zenginleştirmede ve kuruluşların veri varlıklarının tam potansiyelinden yararlanmalarını sağlayan içgörüler üretmede çok önemli bir rol oynayacağını belirterek, bu teknolojilerin bir araya gelmesi, işletmelerin verileri yönetme, kullanma ve değer elde etme biçimlerini yeniden şekillendirerek onları veri odaklı bir geleceğe planlanmasının önemine işaret etti.
İkili sohbetin ardından soru cevap bölümüne geçildi. Katılımcılar, iş dünyasında yapay zekâ kullanımı ve şirketlerin yaklaşımları üzerine sorduğu nitelikli sorularla etkinliğe zenginlik kattı.
AIWARENESS etkinliği, yapay zekânın iş dünyasında ve finans sektöründe nasıl kullanılabileceğine dair geniş bir perspektif sundu. Etkinlik, yapay zekâ teknolojisinin dönüştürücü gücünün altını çizerken katılımcılara değerli bilgiler ve gelecek vizyonu sundu.