Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ev sahipliğinde, Eczacıbaşı Holding'in 23. katında gerçekleştirilen Türkiye 3. Bilişim Şurası Bilişim Hukuku ve Etik Çalışma Grubu 1. Çalıştayı, sektör profesyonellerini, akademisyenleri ve ilgili kurumları bir araya getirdi.Katılımcılar bilişim hukuku ve etik konularında derinlemesine tartışmalar yürüttü. Çalıştayın odak noktası, bilişim teknolojilerinin hukuki ve etik yönleri oldu.

Etkinlik, TBV Genel Sekreteri Çağdaş Ergin'in açılış konuşması ile başladı, ardından katılımcılar Türkiye 3. Bilişim Şûrası İçerik Komitesi Başkanı Dr. Aydın Kolat'ın açılış sunumunu izledi.

Başkanlığını Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün üstlendiği Türkiye 3. Bilişim Şûrası Bilişim Hukuku ve Etik Çalışma Grubu’nun raportörlüklerini Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy, Av. Begüm Ertürk ve Av. Filiz Piyal yürütüyor.

Çalıştay öncesinde yapılan hazılıklar sonucu ortaya çıkan sorun alanları olark aşağıdaki 5 madde belirlendi:

  • Kişisel verilerin korunması, mahremiyetin sağlanması ve dijital manipülasyonun engellenmesi

  • Güvenilir ve sorumlu yapay zekânın sağlanması: Hukuk ve Etik

  • Dijital dünyada telif hakları ve fikri mülkiyet, yaratıcı kültür endüstrileri

  • Düzenleme süreçlerinde yenilikçi yaklaşımlar

  • Dijital varlıklar, dijital para ve akıllı sözleşmelerin kullanımı ve yaygınlaştırılması

Sorun alanları özelinde alt çalışma gruplarına ayrılan katılımcılar 2030 Türkiye'sinde teknik ve hukuki alanlarda beklenen gelişmeleri ve Türkiye'nin gelecekteki pozisyonuna dair fikir alışverişinde bulundu. Etkinlik öğle arasının ardından ikinci oturum ile devam etti. 

İkinci oturumun sonunda alt çalışma grupları tespit ettikleri ihtiyaç ve önerilerini tüm çalıştay katılımcılarıyla paylaştı.

Etkinlik, kapanış konuşması ve bir sonraki çalıştay için görüş ve önerilerin alınmasıyla sonlandırıldı. Oldukça verimli geçen Çalıştay’da, Bilişim Hukuku ve Etik alanında fikir paylaşımlarında bulunuldu ve taslak rapor hazırlanması amacıyla ilgili konular üzerinde zengin bir çalışma yürütüldü