"Çevre İçin Yapay Zeka Konferansı”, 4 Kasım’da İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde Gerçekleşti
-
Açılış konuşmasında Faruk Eczacıbaşı Türkiye Bilişim Vakfı’nın Vector Institute ile resmi anlaşmasını Geoffrey Hinton Nobel Ödülü’nü kazanmadan önce imzaladığının altını çizdi. Karayolu kuralları ile havayolu akışını yönetemeyeceğimizi söyleyen Eczacıbaşı, yeni bir anlatım diline ve kural setine ihtiyaç duyduğumuzun altını çizdi.
-
Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Başlangıç Noktası’nın kurucularından Ceren Zeytinoğlu Atıcı daha fazla teknik liderin iklim çözümleri üretmeye odaklanması gerektiğinde değindi.
-
Vector Institute Yapay Zeka Kürsü Başkanı Prof. Pascal Poulpart, yapay zekanın iklim sorunlarını aşmaktaki görevi ve yapay zekanın iklim dostu olma durumunun üzerine durdu. Yapay zekanın, enerji yönetimi, biyoçeşitkiliğin korunması ve iklim uyarlamasınındaki potansiyeline değindi. Diğer yandan yapay zekanın daha sürdürülebilir olması için veri setlerinin ve modellerin ademi merkeziyetçi bir anlayışla barındırılması gerektiğini söyledi.
-
Toronto Üniversitesi Risk Laboratuvarı Direktörü Prof Luis Seco, yapay zekanın karbon takası piyasasını optimize edebileceğini söyledi. 21. Yüzyılın en büyük hammaddesinin risk olduğuna değinen Prof Seco, belirsizlik içinde yol almaya alışmamız gerektiğine değindi. İklim krizinin getirdiği sorunları çözmek için elimizdeki zamanın koyduğumuz hedeflere uymadığını anlatan Prof Seco, iklim krizinin anca piyasa kurallarını değiştirerek çözülebileceğini bu nedenle karbon takasının çok önemli olduğunun altını çizdi.
-
Vector Institute Yapay Zeka Mühendisliği Bölüm Başı Dr. Deval Pandya, yapay zekanın karbon ayak izinden daha fazla çevresel etki yaratabileceğine değindi. Net positive veri merkezli oluşturabileceğimizden bahseden Deval, artan verimlililiğin artan tüketim getirmesini açıklayan Jevons’ çelişkisine değindi.